Bitcoin-sell-off zet klassiek Bearish Reversal Patroon in gang; Volgende $20K?

Een nachtelijke uitverkoop in de Bitcoin-markt maandag bracht de prijzen omlaag van een hoogste dagkoers van $34.888 naar een laagste koers van $31.435.

De daling van ongeveer 10 procent vond plaats toen de bezorgdheid van handelaren toenam over een rapport van JPMorgan dat twijfels uitsprak over het potentieel van Bitcoin om de 40.000 dollar opnieuw te testen. Volgens Nikolaos Panigirtzoglou, de hoofdstrateeg bij JPMorgan & Chase, was een van de belangrijkste katalysatoren achter de supersonische rally van Bitcoin de Grayscale Bitcoin Trust, die ongeveer 20 miljard dollar aan BTC vergaarde tijdens de prijsrally van 1.000 procent.

Desondanks zagen we de afgelopen weken een daling in het New Yorkse fonds van ongeveer 22 procent, die Bitcoins eigen neerwaartse correctie van 17 procent overtrof.

De heer Panigirtzoglou voegde eraan toe dat een daling in Grayscale’s accumulatiegolf een belemmering zou kunnen vormen voor Bitcoin’s poging om $40.000 of de niveaus daarboven terug te winnen, eraan toevoegend dat „de balans van risico’s op de korte termijn nog steeds naar de neerwaartse kant is verschoven.“

Bitcoin dalende driehoek

De bearish fundamentele dreigde een klassiek bearish omkeerpatroon te activeren dat de laatste tijd op de Bitcoin-grafieken is opgedoken. De BTC/USD wisselkoers heeft een opeenvolging van hogere lows gevormd op herhaalde opwaartse afwijzingen terwijl het voet bij stuk hield op een horizontaal steungebied. Het patroon lijkt op een Descending Triangle.
Het Descending Triangle-patroon van Bitcoin dreigt de prijs te laten crashen naar bijna $20.000.

Achteraf gezien wijst de vorming van een Descending Triangle in een uptrend op een ommekeer.

De meeste traders kijken ernaar uit om een short positie te openen na een zeer volumineuze breakdown vanaf de onderste trendlijnondersteuning van het patroon. Typisch is dat het koersdoel even hoog is als de maximale hoogte van de Triangle. In het geval van Bitcoin is dat meer dan $11.000, waardoor de cryptocurrency het risico loopt om onder de $20.000 te glippen.

Niettemin veranderen bepaalde aanpassingen aan de steuntrendlijn de hele bearish setup door de Descending Triangle in een Bull Pennant te veranderen.

Bitcoin’s Bull Pennant setup verwacht dat de prijs met nog eens $20.000 zal stijgen.

Het lijkt er dus op dat Bitcoin tegelijkertijd lagere highs heeft gevormd naast de hogere lows, en zo een Symmetrische Triangle in een uptrend heeft gevormd. Achteraf gezien is het een bullish voortzettingspatroon dat traders long posities zou kunnen laten openen na een uitbraak met veel volume boven de Triangle weerstandstrendlijn.

Het opwaartse doel van de Pennant is even hoog als de vlaggenmast die ervoor werd gevormd (~$20.000). Dat zet Bitcoin op weg naar minstens $50.000, mocht de bullish bias aanhouden.

Bullish Fundamentals

Fundamentele factoren die Bitcoin’s Bull Pennant zouden kunnen triggeren zijn onder meer de stimulans van het Amerikaanse coronavirus, het pro-inflatiebeleid van de Federal Reserve en de dalende vooruitzichten voor de Amerikaanse dollar. Dat heeft veel bedrijven en beleggers ertoe aangezet om een hedge te zoeken in Bitcoin vanwege de gelijkenissen met safe-haven goud.

„We hebben het over Bitcoin in de komende drie, vijf, tien jaar die langzaam wegduwt bij de marktkapitalisatie van goud,“ vertelde Vijay Ayyar, hoofd Azië-Pacific bij de in Singapore gevestigde cryptobeurs Luno, dinsdag aan Bloomberg. „Als dat gebeurt, ben je ver over de 50.000 dollar.“

BTC/USD handelde op het moment van dit schrijven boven de $32.000.